Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Πότε οι γυναίκες κινδυνεύουν από... honeymoon κυστίτιδα;


 

Αν πάσχετε από επαναλαμβανόμενες κυστίτιδες, θα πρέπει να επικεντρωθείτε στη θέσπιση σωστών συνηθειών υγιεινής

Μια πολύ συχνή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος που προκαλείται από τη σεξουαλική δραστηριότητα είναι η λεγόμενη honeymoon κυστίτιδα. Ο θαυμάσιος αυτός όρος δόθηκε εξαιτίας του ότι η συχνότητα εμφάνισής της είναι υψηλότερη μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή της γυναίκας, που παραδοσιακά συνέβαινε την πρώτη νύχτα του γάμου, αλλά και μετά από μια μακρά περίοδο χωρίς οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα.


Βέβαια, δεν έχει σημασία αν πρόκειται για την κυστίτιδα του μήνα του μέλιτος, καθώς τα συμπτώματα είναι συνήθως τα ίδια: αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, πολύ συχνή και έντονη επιθυμία για ούρηση, άλγος και αίσθημα βάρους στην περιοχή της κύστης και σπανιότερα αιματηρά ούρα, μας εξηγεί ο  χειρουργός ουρολόγος  Χρήστος Φλιάτουρας. Είναι απλά κακή τύχη και σίγουρα δεν έχει να κάνει με πιθανή συμβατότητα με το νέο σύντροφό σας.

Αν και το 50% των γυναικών θα εμφανίσουν κυστίτιδα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, η κυστίτιδα του μήνα του μέλιτος είναι η αιτία των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης μόνο στο 4% των ασθενών. Για το 95% των λοιμώξεων αυτών αιτία είναι η μεταφορά βακτηρίων E.coli -που βρίσκονται στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό- στην ουρήθρα, με το δάχτυλο ή το πέος του συντρόφου κατά τη διάρκεια του σεξ.

Έτσι, αν πάσχετε από επαναλαμβανόμενες κυστίτιδες, θα πρέπει να επικεντρωθείτε στη θέσπιση σωστών συνηθειών υγιεινής.

Η ασθένεια του μήνα του μέλιτος παραμένει πιο συχνή μεταξύ των νέων γυναικών, αν και οι ανύπαντρες γυναίκες στα 50 τους που ανακαλύπτουν εκ νέου τη σεξουαλική τους ζωή, αναφέρουν πολύ συχνά ότι υποφέρουν από το ίδιο πρόβλημα. Η κύρια αιτία είναι η σεξουαλική αποχή για μια μακρά χρονική περίοδο (ή σεξ για πρώτη φορά). Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες απόψεις  ότι τα προφυλακτικά προσφέρουν προστασία έναντι της κυστίτιδας του μήνα του μέλιτος.

Γιατί οι άνδρες δεν πάσχουν από την κυστίτιδα του μήνα του μέλιτος;

Οι γυναίκες διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης της ουροδόχου κύστης, επειδή η ουρήθρα τους είναι πολύ μικρότερη από εκείνη των ανδρών, κάτι το οποίο καθιστά πιο εύκολο για τα βακτήρια E.coli να φτάσουν στην ουροδόχο κύστη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνδρες δεν προσβάλλονται από κυστίτιδα.

Πρόληψη & Θεραπεία 


Η μόλυνση της ουροδόχου κύστης μπορεί να αποφευχθεί με πολλούς τρόπους. Πίνοντας πολύ νερό (συνιστάται επίσης όταν έχετε ήδη κυστίτιδα) και πηγαίνοντας στο μπάνιο όσο συχνά χρειάζεται, θα μειωθούν οι πιθανότητες να εκδηλωθεί η λοίμωξη. Η ούρηση αμέσως μετά το σεξ βοηθά στην απαλλαγή από τυχόν βακτήρια που μπορεί να έχουν εισχωρήσει  στην ουρήθρα.

Κρατήστε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και ελαττώστε την υπερβολική κατανάλωση καφέ, αναψυκτικών και χυμών φρούτων, που μπορεί να ερεθίσουν την κύστη, συμβουλεύει ο κ. Φλιάτουρας. Μπορείτε, επίσης, να πίνετε χυμό cranberry σε τακτική βάση, καθώς φαίνεται ότι μπορεί να προστατεύσει από την κυστίτιδα, εμποδίζοντας τα βακτήρια να κολλήσουν στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης. Αλλά να έχετε κατά νου ότι ο χυμός cranberry δεν μπορεί να θεραπεύσει πραγματικά τη λοίμωξη της ουροδόχου κύστης.

Τις περισσότερες φορές ένα απλό τεστ ούρων είναι αρκετό να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Ο γιατρός σας θα επιλέξει τη κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία για εσάς. Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία διαρκεί από 1 έως 7 ημέρες, ανάλογα με το είδος του αντιβιοτικού που επιλέγουμε - απλά βεβαιωθείτε ότι η θεραπεία έχει ολοκληρωθεί σωστά.

Εάν πάσχετε από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις (>3 επεισόδια κυστίτιδας σε ένα χρόνο  ή  >2 επεισόδια σε ένα εξάμηνο), τότε θα χρειαστεί να λάβετε χημειοπροφύλαξη με χαμηλή ημερήσια δόση αντιβιοτικών για μερικούς μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου